РЕЗЕРВИРАЙ

Пенсионери с ТЕЛК почиват безплатно във Велинград

Велинград е един от най-хубавите курортни центрове у нас, но повечето пенсионери навярно мислят, че там е твърде скъпо за тях. Това обаче вече не е така, тъй като има неколцина хотелиери, които са регистрирани по наредба на социалното министерство и осигуряват безплатен престой на пенсионери с ТЕЛК, а за останалите възрастни хора предлагат 5-дневна програма на специална цена. Цвета Андонова е собственик на Семеен хотел „Деви“ и работи по тази програма.

„Пенсионерските програми започват от неделя и приключват в петък – 5 дни пълен пансион, с цена 30 лв. на човек, като в нея се включва и храната, 3 пъти дневно. Праграмата може да се ползва от пенсионери без ТЕЛК, но престоят се заплаща от тях, а също и от хора с решение за 90-100% инвалидност, с право на придружител. Ние сме регистрирани по Наредба №30 на социалното министерство, за да можем да издаваме фактури за субсидията от 195 лв., която се полага на всеки човек с решение на ТЕЛК за 100% инвалидност. Те имат право веднъж в годината, както и техните придружители, на 195 лв. за посещение на такива лечебни процедури. Така ние, след като е проведена услугата, издаваме фактура на човека и той с нея си получава парите от социалната служба по местоживеене.

Малко хора знаят за това свое право, а то им се полага и могат да се възползват от него, за да посетят хотел като нашия с минерална вода и да подобрят здравето си. Това е социална програма, която предоставяме целогодишно на по-ниска цена за пенсионерите“, обясни г-жа Андонова.

Програмата включва разходки в планините, посещения на различни музеи и културни забележителности в района – „Плиоценски парк“ – Дорково, община Ракитово, местността и крепостта „Цепина“, разходка до дъното на язовир Батак, църквата – музей в Батак, разходка с атракционното влакче-теснолинейка, посещение на спортната база „Белмекен“, която е на 2020 м. надморска височина, разглежда се и близкият язовир „Белмекен“. Там панорамата е уникална – Пирин се вижда като на длан, а алпийският терен на Рила е интересен.

„Организирам на групите с пенсионери и забавни вечери с песни и танци. Отделно имат специално подбран хранителен режим, ползват минералната вода в басейна на хотела, която е една от най-добрите във Велинград – сулфатно-карбонатна. Тя лекува опорно-двигателен апарат, гинекологични, кожни заболявания, периферна нервна система, изчиства дори замърсявания от тежки метали. Нашата вода специално, тъй като изворите във Велинград са с различни качества, съдържа много селен и затова има регенериращ, възстановяващ, подмладяващ ефект върху тялото. Пенсионерите могат да ползват също така масажи, йонофореза, електрофореза. Ако искат посещение на лекар, се ангажираме с такава услуга – идва на място доктор и ги преглежда“, допълни собственичката на хотел „Деви“.

Източник: Blitz.bg

By | 2020-02-18T18:53:27+02:00 март 26th, 2018|News, Без категория|